Hopp til hovedinnhold

Deprecated modules

Denne sdien består av moduler som ikke er videreført i Museum24 2.0 eller evnt ennå ikke utviklet.

Faktakort

Kart

Matstell

Mat på bordet og på stabburet

Mat og måltider

Vanligvis var det fire måltider om dagen, og om sommeren kunne det være fem. Måltider og mat varierte fra bygd til bygd og fra gard til gard. Om høsten i slaktetiden kunne det vanke blodmat og ferskt kjøtt. Saltmat var ellers det daglige. Salting og tørking var de vanligste konserveringsmetodene for kjøtt og fisk.

Matklokke kom i bruk etter 1750. Den markerte øktene og delte inn arbeidsdagen. Prisen på ei god matklokke kunne være 40–50 daler – eller verdien av tre til fem kyr.

De fire vanlige måltidene:

  • 06.00 Morgoværd
  • 10.00 Dugurd
  • 15.00 Non
  • 20.00 Kveldsvord
  • Rømmegrøt med smørøye var (og er fremdeles) ordentlig festmat
    Rømmegrøt med smørøye var (og er fremdeles) ordentlig festmat Esben Haakenstad / Maihaugen

Mat for tre år

I en tid da man måtte lage all maten selv, og det ikke fantes butikker, var det var kun husa på gården som hadde mat
til folk og fe som var låst. På stabburet var det lagret mat for minimum tre år, og kjerringa hadde nøkkelen.

  • Man måtte minimum ha lager for ett års forbruk, siden man kun høstet en gang pr år.
  • Siden det kunne bli avlingssvikt, burde man ha et reserveår på stabburet.
  • Dersom det ble barnedåp, bryllupsfest eller gravøl , måtte man ha reserver til det også.

Det var statussymbol og ha gammel mat på stabburet. Kornet ble best lagret som flatbrød, og kjøttet ble salta og
speket.

  • Veslemøy Furuseth / Maihaugen
  • Veslemøy Furuseth / Maihaugen
  • Veslemøy Furuseth / Maihaugen
  • Flatbrød.
    Flatbrød. Bjørn Mølmen
i
Personkort Normann
Personkort Normann
Bærplukker

Åpningstider

(Her vil det komme en bedre løsning etter hvert?)

Program

Denne bør vi vel gjenskape?

Referanseliste

Se an denne litt?

Søkeresultat

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2